Skip links

Äktenskapsförord – skapa en stark framtid tillsammans

Äktenskap

På Nordisk Juridik förstår vi betydelsen av ett äktenskapsförord, både för de som är nygifta och de som planerar att gifta sig. Äktenskapsförordet är inte bara ett juridiskt dokument, det är ett verktyg för att bygga en trygg framtid tillsammans. Om du undrar över behovet av ett äktenskapsförord, hur man hanterar enskild eller gemensam egendom, är vi här för att guida dig. Ett välutformat äktenskapsförord hjälper till att förebygga framtida konflikter och säkerställer att era ömsesidiga önskemål respekteras.

Känsliga ämnen hanteras med omsorg och expertis

Äktenskapsförord kan vara ett känsligt ämne, men med Nordisk Juridik blir processen enkel och trygg. Vi hjälper er att nå enighet och förståelse för alla eventuella framtida scenarion. Vårt mål är att säkerställa att ert äktenskapsförord speglar er gemensamma vision och ger en solid grund för ert äktenskap.

Viktiga aspekter att tänka på

När ert äktenskapsförord är klart, bistår vi med alla nödvändiga steg, inklusive registrering hos Skatteverket. Vi tillhandahåller fullständiga instruktioner och stöd genom hela processen. Har du frågor eller osäkerheter? Vårt team av erfarna jurister står redo att besvara dina frågor och ge dig den trygghet du behöver.

En personlig process anpassad för dig

På Nordisk Juridik är skapandet av ditt äktenskapsförord en personlig och interaktiv process. Genom vårt formulär guidar vi dig steg för steg, med möjlighet att lägga till specifik information och anpassa avtalet efter era unika behov. Under processens gång är våra jurister tillgängliga för att ge dig råd och stöd, vare sig via telefon, chatt eller personligt möte. När avtalet är färdigställt, väljer du hur du önskar ta emot det – antingen utskrivet via post eller digitalt via e-post. Vårt engagemang är att skräddarsy ett äktenskapsförord som är unikt för er, med möjlighet till anpassning inom 14 dagar efter leverans.

Hos Nordisk Juridik är ditt äktenskapsförord mer än ett dokument – det är en personlig försäkran om er gemensamma framtid. Kontakta oss idag för att starta resan mot en trygg och välordnad framtid tillsammans.

Äktenskapsförord

1300 kr

I ett äktenskapsförord, ofta benämnt som ’Kärlekens Avtal’, fastställs de tillgångar som varje make önskar behålla som sin enskilda egendom.

Behöver du rådgivning kring avtal?

Vårt team finns här för att hjälpa dig med avtal. Kontakta oss för att få kontakt med en jurist.

Så går det till

Välj ett avtal

Börja med ett välja ett avtal som passar dig. Därefter svarar du på frågor i ett avtalsformulär. När vi tar emot dina svar kontaktar vi dig med instruktioner för betalning.

Jurist granskar avtalet

När betalningen är genomförd och registrerad kommer en av våra jurister att granska avtalet och innehållet, innan vi initierar en leverans till dig.

Leverans

Vi levererar avtalet när allting är granskat och korrekturläst. Hur leveransen sker beror på ditt val, antingen via e-post eller via vanlig post.

Klart!

Nu är allting klart, och du kan vara säker på att du har fått ett juridiskt avtal för ditt specifika ändamål. Detta avtal är noggrant utformat för att möta dina unika behov och krav.

Vanliga frågor om äktenskapsförord

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna

För att registrera ett äktenskapsförord, börja med att sätta in en ansökningsavgift på 275 kronor till Skatteverkets bankgiro 227-5782. Det är viktigt att inkludera ditt namn, personnummer samt specificera att det handlar om ett äktenskapsförord. Efter det ska du skicka äktenskapsförordet i sitt originalformat till Skatteverket. Adressen är Skatteverket, Äktenskapsregistret, 871 87 Härnösand. Om du använder en tjänst för att beställa ditt äktenskapsförord, kommer ytterligare detaljer att tillhandahållas.

Ett äktenskapsförord träder i kraft och blir giltigt när det har signerats av båda parterna i äktenskapet och därefter registrerats hos Skatteverket.

Generellt sett räknas inte avkastning från enskild egendom som enskild egendom. Till exempel, intäkter som genereras från sådan egendom, som hyresintäkter från en fastighet eller ränta från ett sparkonto, blir vanligtvis giftorättsgods. Detta innebär att de delas lika mellan makarna vid en skilsmässa. Om man önskar att avkastningen ska behandlas som enskild egendom och inte delas, måste detta särskilt anges i ett äktenskapsförord.

Ja, när makar gör ett gemensamt köp, som till exempel en bostad, uppstår en samäganderätt. Denna rättighet innebär att varje make har en äganderätt till en specifik del av egendomen, vilket kan delas upp proportionellt mot varje parts insats. Det är viktigt att skilja mellan samäganderätt och giftorätt. Medan samäganderätt ger en direkt äganderätt i en viss del av en egendom, innebär giftorätt inte någon direkt äganderätt utan endast en rätt till halva värdet av makens totala egendom.

För att göra ändringar i ett äktenskapsförord är det nödvändigt att upprätta ett helt nytt förord. Det räcker inte att kontakta Skatteverket, som ansvarar för registreringen, med en begäran om ändring. Istället måste ett nytt äktenskapsförord skrivas, undertecknas och registreras hos Skatteverket. Denna procedur gäller även om man önskar återkalla ett befintligt äktenskapsförord.

Vi använder cookies för att optimera din upplevelse. Genom att fortsätta på vår sajt godkänner du detta.